Nu undersøger vi igen sundhed og sygdom blandt mennesker i social udsathed

Rådet for Socialt Udsatte har for fjerde gang indgået en aftale med Statens Institut for Folkesundhed om at gennemføre en undersøgelse af socialt udsattes menneskers sundhedstilstand.

Nyhed

Med nogle års mellemrum udfører Statens Institut for Folkesundhed en stor befolkningsundersøgelse af sundhed og sygdom i Danmark. På baggrund af et tilfældigt udsendt spørgeskema udarbejdes en sundhedsprofil for den danske befolkning. De fleste mennesker i social udsathed svarer dog sjældent eller aldrig på den slags spørgeskemaer, og de er derfor næppe repræsenteret i undersøgelsen.

Derfor har Rådet siden 2007 indgået aftale med Statens Institut for Folkesundhed om at udarbejde en undersøgelse, der henvender sig særligt til mennesker i social udsathed – de såkaldte SUSY UDSAT-undersøgelser.

Billede af forsiden på rapporten: Blå cirkel med hvid skrift
Rapport

I denne rapport præsenteres resultaterne fra SUSY UDSAT 2017, som er en undersøgelse af sundhed, sygelighed og trivsel blandt socialt udsatte i Danmark i 2017 og udviklingen siden 2007.

SIF (SDU) for Rådet for Socialt Udsatte

Viden, der gør en forskel

Siden 2007 har SUSY-Udsat-undersøgelserne bidraget til at sætte socialt udsatte menneskers sundhed og sygelighed på dagsorden. De har vist en stor ulighed i sundhed og dødelighed, dokumenteret udbredelse af problemer med hepatitis C og beskrevet socialt udsattes menneskers alt for ofte dårlige møde med sundhedsvæsnet. Undersøgelserne er den bedste kilde til viden om socialt udsatte menneskers sundhedstilstand og er bredt citeret. Med undersøgelserne har Rådet m.fl. sat fokus på den store ulighed i sundhed, der rammer mennesker i socialt udsathed hårdt.

Siden den seneste undersøgelse og de forslag Rådet har stillet på baggrund af SUSY UDSAT 2017 er fx test og behandling for hepatitis C, som mange socialt udsatte mennesker lider af, blevet langt mere udbredt. Derudover er der nu socialsygeplejersker på de fleste af landets akuthospitaler, hvor de hjælper socialt udsatte mennesker gennem indlæggelsesforløb.

Men hvordan ser den generelle sundhedstilstand blandt socialt udsatte mennesker så ud nu?

Nu undersøger vi igen socialt udsattes sundhedstilstand

Fra april indsamler Statens Institut for Folkesundhed igen spørgeskemaer fra socialt udsatte mennesker i hele landet. Det er et stort arbejde, og herberger, væresteder, bosteder og behandlingssteder yder en uvurderlig hjælp til at sikre de nødvendige besvarelser, så vi igen kan kaste lys over mennesker i socialt udsatheds livsvilkår.

Vi forventer, at undersøgelsen er færdig i foråret 2023 og at de samlede resultater vil være en anledning til, at Rådet kan anbefale nye skridt for at forbedre sundhedstilstanden for socialt udsatte mennesker yderligere.

Vil du have mere information om undersøgelsen, eller ønsker du spørgeskemaer tilsendt?

Kontakt Nanna Bjørnbak Christoffersen på tlf: 65 50 72 91 eller Freja Nilou på tlf: 65 50 27 87 fra Statens Institut for Folkesundhed eller via e-mail på: susyudsat@si-folkesundhed.dk

 

Rådet anbefaler
Socialsygeplejerske står og taler med en læge siddende ved et skrivebord

Sundhedsproblemer giver socialt udsatte væsentligt dårligere livskvalitet end den øvrige befolkning. Rådet stiller her ti konkrete forslag, der kan reducere den store ulighed i sundhed.