Ny viden om socialt udsatte i fængslerne

Mennesker i social udsathed har en særligt udsat position i landets fængsler. De er ofte nederst i hierarkierne, og for få får den nødvendige sociale og sundhedsmæssige hjælp under afsoning og løsladelse. Læs mere og se videoer herunder.

Mand ryger cigaret
Vidensartikel og videoer

Rådet har de seneste måneder arbejdet på at skabe ny viden om vilkårene for socialt udsatte mennesker i landets fængsler.

Det har blandt andet omfattet interviews med 22 mennesker, som alle har erfaringer med social udsathed og én eller flere domme bag sig.

I denne vidensartikel "Socialt udsatte mennesker i fængslerne" kan du læse om deres oplevelser med at afsone og med at blive løsladt, og nederst på denne side kan du se to videoer, hvor flere af de medvirkende fortæller om deres erfaringer.

Rådets arbejde viser, at der er brug for bedre sundhedsfaglige og pædagogiske indsatser, når socialt udsatte mennesker kommer i fængsel, for at fængselsopholdet ikke forværrer deres situation. På baggrund af arbejdet anbefaler rådet følgende:

Rådet anbefaler:
  • At der oprettes særlige afsoningspladser for de mest socialt udsatte med 
    udgangspunkt i de eksisterende tilbud om mulighed for at afsone dele af en fængselsstraf på et af kriminalforsorgens pensionater.
  • At der på de særlige afsoningspladser skal være et tæt samarbejde med psykiatrien, rusmiddelbehandlingen og borgerens hjemkommune om bolig, indtægt, beskæftigelse mv.
  • At de særlige afsoningspladser har både lukkede og åbne afdelinger, så flere typer af kriminalitet kan afsones her.

Rådet er optaget af, at socialt udsatte mennesker ikke bliver mere udsatte af at sidde i fængsel, og at afsoningen bruges som en anledning til at forbedre deres sociale og helbredsmæssige situation.

Klik på videoerne herunder for at afspille dem. Begge videoer er anonymiserede af hensyn til de medvirkende.

Hverdagen under afsoning

 

Løsladelsen

Læs også dette debatindlæg om temaet og rådets anbefalinger.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21