Rådet for Socialt Udsatte sender anbefalinger til mere lighed i sundhed

Ulighed i sundhed er et stort problem i Danmark. Socialt udsatte menneskers helbred og trivsel halter langt efter resten af befolkningens. Derfor har Rådet sendt brev til kommunal- og regionalpolitikere med ti anbefalinger, der kan skabe mere lighed i sundhed. Læs både brev og anbefalinger her.

Rådet sender brev og anbefalinger

Kære politikere i kommuner og regioner

Uligheden i sundhed er fortsat et problem i Danmark. På trods af store indsatser i kommuner og regioner har socialt udsatte menneskers sundhedssituation ikke ændret sig, siden Rådet for Socialt Udsatte systematisk begyndte at dokumentere denne i 2007.

Tallene i faktaboksen herunder taler for sig selv. Og en socialt udsat mand i 50års-alderen sætter i den seneste undersøgelse ord på udfordringerne, når han siger:

Altså, typisk går jeg ikke til lægen, fordi jeg er syg. Jeg venter, til jeg er så syg, så jeg bliver indlagt.
Socialt udsat mand i 50års-alderen

Socialt Udsatte mennesker er ikke i tilstrækkelig grad i stand til at profitere af sundhedsvæsnet. De bliver ofte først behandlet, når det er akut, behandlingen bliver ofte afbrudt, og når socialt udsatte mennesker er udskrevet, bliver de alt for hurtigt syge igen.

Fakta om socialt udsatte mennesker sundhed
  • Socialt udsatte mennesker dør i gennemsnit 19 år før den øvrige befolkning.
  • Socialt udsatte mennesker er mere end fem gange så ofte på skadestuen, de er indlagt fire gange så ofte, men går kun dobbelt så meget til egen læge som den øvrige befolkning.
  • 63 pct. af socialt udsatte har en langvarig sygdom (mere end seks måneders varighed).
  • 41 pct. af socialt udsatte har smerter, der begrænser dem i deres hverdag.
  • De offentlige udgifter til de mest udsatte grupper ligger gennemsnitligt mellem 223.000 og 339.000 kr. årligt pr. person.

Politikere og fagfolk har kæmpet med disse udfordringer i mange år, men det er svært at bevæge sig fra et system, der konstant slukker brande, til et sundhedsvæsen der samarbejder på tværs for at sikre holdbare løsninger.

Løsningerne findes, og vi tror, at der er politisk vilje til at gøre noget ved problemerne. Derfor har Rådet for Socialt Udsatte udarbejdet en række anbefalinger til, hvad man kan gøre for at forbedre behandlingen af socialt udsatte i kommunen, i almen praksis, på hospitalet og når indsatsen skal koordineres.

Vi sender anbefalingerne sammen med dette brev, og vi håber, at I vil lade jer inspirere. Vedlagt er også en pixi-version af vores seneste rapporter om socialt udsattes sundhed. Her kan I læse om socialt udsattes sundhedstilstand og oplevelser af sundhedsvæsenet.

Med venlig hilsen

Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte

 

Rådet anbefaler
Socialsygeplejerske står og taler med en læge siddende ved et skrivebord

Sundhedsproblemer giver socialt udsatte væsentligt dårligere livskvalitet end den øvrige befolkning. Rådet stiller her ti konkrete forslag, der kan reducere den store ulighed i sundhed.

Rapportens forside med foto af socialsygeplejerske, der sidder og taler med en patient på en hospitalsgang
Pixie

Siden 2007 har Rådet for Socialt Udsatte systematisk dokumenteret socialt udsattes sundhedstilstand mv. i undersøgelserne kaldet SUSY Udsat. Denne opsamling giver pba. rækken af SUSY-undersøgelser et samlet overblik over socialt udsattes sundhed og sygdom.

Rådet for Socialt Udsatte