Rådet er bekymret for lovforslags konsekvenser

Høringsvar vedrørende skærpede betingelser for at opnå ret til kontanthjælp.

To papirer med rådets logo på lagt forskudt oven på hinanden
Høringssvar

Rådet takker for høringen, men kan ikke tilslutte sig lovforslaget for så vidt angår den del af den berørte målgruppe, som har andre problemer end ledighed. Rådet er bekymret for forslagets konsekvenser for den del af målgruppen, der har, ofte alvorlige, sociale, sundhedsmæssige og/eller psykiske problemer.

Rådet støtter, at der med aftalen om et nyt kontanthjælpssystem indføres 100-procent tilskud til receptpligtig medicin, samt tilskud til børnefamilier for alle. Der vil dog, til trods for disse tilskud, stadig være meget store indkomstnedgange hos den berørte gruppe – særligt for de enlige.

Nedsættelsen af ydelsen begrundes i lovforslaget med, at borgere med ikke-vestlig baggrund, der har opholdt sig længe i Danmark uden at opnå fast tilknytning til arbejdsmarkedet, dermed tilskyndes til at komme i arbejde. For den del af målgruppen, som er aktivitetsparate ydelsesmodtagere, vil der dog være tale om mennesker med problemer ud over ledighed, som derfor ikke i tilstrækkelig grad kan handle på økonomiske incitamenter. Derfor er der en stor risiko for, at den lave ydelse ikke tilskynder til at komme i arbejde, men kun gør en stor gruppe mennesker fattigere.

  • Rådet anbefaler, at ministeriet løbende følger konsekvenserne af den nedsatte ydelse for målgruppen, så det sikres, at indvandrere og efterkommere såvel som øvrige på SHO-ydelse ikke stilles markant dårligere med de nye ydelsesniveauer.
  • Rådet anbefaler, at ministeriet evaluerer lovforslagets konsekvenser efter 3 år, ift. hvor mange mennesker, der er kommer i arbejde på baggrund af nedsat ydelse, samt hvor mange mennesker på mindstesats, der lever under fattigdomsgrænsen.