Færre bøder og flere advarsler til udsatte stofbrugere

Politikredsene skal oftere bruge advarselsreglen i lov om euforiserende stoffer, lyder det fra Rigspolitiet. Det er meget positivt, siger rådsformand Kira West.

Kvinde i samtale med mand
Nyhed

Der skal udstedes færre bøder og i stedet gives flere advarsler, når politiet tager udsatte stofbrugere med stoffer til eget forbrug.

Det fremgår af materiale, som Rigspolitiet har sendt til landets politikredse for at styrke kendskabet til den såkaldte advarselsregel i lov om euforiserende stoffer.

Ifølge Rigspolitiet er det ”besluttet at sætte øget fokus på advarselsreglen gennem en national oplysningsindsats” - og det glæder rådets formand, Kira West:

- Når ens stoffer bliver konfiskeret, og man får en bøde, så skaber det kun mere lidelse og mere gæld og forværrer udsatheden. Derfor er det meget positivt, hvis politiet i højere grad håndhæver reglen om, at stærkt afhængige stofbrugere ikke skal have en bøde for at have deres stoffer på sig, siger hun.

Advarselsreglen betyder, at politiet ikke skal give en bøde, men nøjes med en advarsel, hvis ”hensyn til personens sociale forhold taler for advarsel, og besiddelsen af stoffet er udslag af en stærk afhængighed som følge af et længere og vedvarende misbrug”.

Der skal gives en advarsel, når der er tale om stoffer til eget forbrug - ikke kun første gang, men også i gentagelsestilfælde.

I Rigspolitiets materiale til politikredsene vejledes der blandt andet om brug af advarselsreglen i praksis:

Advarselsreglen i lov om euforiserende stoffer

Politiet vil dog stadig konfiskere stofferne, medmindre borgeren er tæt på eller opholder sig i et stofindtagelsesrum.

- Det er ikke godt. Hvis man er dybt afhængig af at få sine stoffer, så gør det blot ondt værre, at de bliver konfiskeret, så man skal ud at lave flere penge for at få nye stoffer, siger Kira West.

I materialet fra Rigspolitiet er der blandt andet et actioncard samt en præsentation om advarselsreglen, som politikredsene kan bruge ved briefinger.

Politiets øgede fokus på advarselsreglen kommer, efter at civilsamfundsorganisationer har gjort opmærksom på, at politiet ikke bruger reglen i tilstrækkelig grad, og efter at ”Arbejdsgruppen om løsninger for de mest udsatte borgere med stofmisbrug”, som rådet har deltaget i, har behandlet problematikken.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21