Lad os sammen skabe et Danmark uden hjemløshed

I de seneste 10 år er hjemløsheden steget med næsten 30 procent, så der i dag er omtrent 6500 hjemløse i Danmark. Det er alt for mange i et rigt samfund som vores.

Josefine ligger på den trappe, hvor hun første gang sov på gaden som 12  årig

Josefine er tidligere hjemløse. Her ligger ligger på den trappe, hvor hun første gang sov på gaden som 12årig

Debatindlæg

Indlægget er skrevet af Astrid Krag (S), social- og ældreminister, og Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte. Bragt i Avisen Danmark den 17. oktober 2021.

Det er særligt trist, når unge mennesker vælter på startlinjen til voksentilværelsen. Der skal gøres en langt bedre indsats for at sikre, at det ikke sker.

Før sommerferien mødte vi begge Jonas, Cæcilie og Simon. Tre stærke unge, som er blevet slået ud af kurs i tilværelsen, og som ikke er blevet grebet af velfærdssamfundet. Deres personlige historier er selvfølgelig unikke. Men forløbet ligner desværre alt for mange andres. Mennesker, som har oplevet svigt, nederlag eller personlige tragedier, og som ender i hjemløshed.

Vi ved heldigvis, hvad der virker. Housing First-metoden, hvor den hjemløse får tilbudt egen bolig kombineret med en passende bostøtte, har vist sig så effektiv, at mere end otte ud af 10 hjemløse stadig er i egen bolig efter et år.

Det kan vi som rigt samfund ikke være bekendt. Hver gang et ungt menneske, som har hele voksentilværelsen foran sig, havner på gaden, et herberg eller skal hutle sig igennem på sofaen hos venner og bekendte, har vi som velfærdssamfund svigtet.

Vi ved heldigvis, hvad der virker. Housing First-metoden, hvor den hjemløse får tilbudt egen bolig kombineret med en passende bostøtte, har vist sig så effektiv, at mere end otte ud af 10 hjemløse stadig er i egen bolig efter et år. Vi kender vejen og målet. Det er på tide, at der bliver trykket på speederen.

Manglen på boliger er den første barriere, kommunerne ofte løber ind i, når de skal tilrettelægge en indsats for hjemløse. I regeringens udspil ”Byer med plads til alle”, som blev fremlagt tidligere på ugen, tages de første politiske spadestik til flere af den type boliger, hjemløse mennesker på for eksempel kontanthjælp kan få gavn af. Det er afgørende, at boligpolitik nu kobles til de socialpolitiske ambitioner.

Herbergerne spiller en afgørende rolle som akut sikkerhedsnet, når samfundets mest udsatte har brug for hjælp. Men for mange bliver opholdene meget lange. I fremtiden skal herbergernes rolle være det akutte tilbud om hjælp og en støtte til vejen ud i bolig.

Vi skal sikre, at alle gode kræfter trækker i samme retning. Der er brug for at etablere et bredt partnerskab, hvor mange aktører fra boligorganisationer, kommuner og civilsamfund arbejder sammen om at bekæmpe hjemløshed. Vi har også brug for, at nuværende og tidligere hjemløse løbende bidrager med viden om, hvad der virker.

Herbergerne spiller en afgørende rolle som akut sikkerhedsnet, når samfundets mest udsatte har brug for hjælp. Men for mange bliver opholdene meget lange. I fremtiden skal herbergernes rolle være det akutte tilbud om hjælp og en støtte til vejen ud i bolig.

Hjemløseudspillet viser vejen til at nedbringe antallet af langvarigt hjemløse markant. Det bliver ikke let. Men vi er overbeviste om, at det kan lade sig gøre. Flere skal have den følelse, de fleste tager for givet, men som Simon med glædestårer oplevede, da han endelig fik egen bolig: ”Det vigtigste for mig var at kunne lukke døren, og at det var mit”.

Som samfund kan vi ikke være andet bekendt.