Psykiatriske patienter bør kende deres nye rettigheder

I et høringssvar er Rådet overordnet set positive overfor en ændring af sundhedsloven, hvormed særregler for psykiatriske patienter ophæves. Lovændringen giver psykiatriske patienter ret til frit sygehusvalg og udvidet frit sygehusvalg, samt ret til hurtig udredning, således psykiatriske og somatiske patienter ligestilles. Rådet peger i sit høringssvar på, at en succesfuld implementering af lovændringen afhænger af, at målgruppen får kendskab til deres nye rettigheder, hvilket ikke er den enkeltes ansvar, men derimod regionernes. Dette er i særdeleshed afgørende i forhold til socialt udsatte borgere med psykisk sårbarhed, som generelt ikke kender til deres rettigheder i det offentlige system. Læs hele Rådets høringssvar herunder.

Høringssvar

Høringssvar over udkast til vejledning om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen.

Rådet er overordnet set positive overfor lovændringerne der trådte i kraft den 1. september 2014 der indebærer, at sundhedslovens særregler vedr. psykiatriske patienters rettigheder ophæves. Herved sikres ligestilling mellem psykiatriske og somatiske patienter ved ret til frit sygehusvalg, og ret til hurtig udredning i sygehusvæsenet.

Rådet anser det for positivt, at tvangsindlagte patienter også får frit sygehusvalg, men at det bør fremgå mere tydeligt i vejledningen. Desuden bør det præciseres i hvilket omfang foranstaltningsdømte også har frit sygehusvalg, da reglerne på området i dag er meget uklare og borgeren kan komme i den situation, at hverken den behandlingsansvarlige overlæge eller statsadvokaten vil tage stilling til om borgeren eventuelt må flytte til anden afdeling fx efter at have skiftet folkeregisteradresse.

Rådet vil også gøre opmærksom på, at det er vigtigt, at borgeren får kendskab til de nye rettigheder. Mange udsatte borgere – herunder borgere med psykisk sårbarhed kender generelt ikke til deres rettigheder i det offentlige system eller har ikke det nødvendige overskud til at navigere i administrative processer. Det er derfor vigtigt, at ansvaret for efterlevelsen af udredningsretten til enhver tid påhviler borgernes bopælsregion, og borgeren ikke selv skal foretage en aktiv handling for at få en hurtigere udredning. Vejledningen kan med fordel gøre opmærksom på, at der kan være patientgrupper, der har behov for en særlig individuel vejledning i rettigheder for at kunne gøre brug af disse.