SUSY Udsat: Hver tredje har forsøgt at tage sit eget liv

Ny undersøgelse af socialt udsattes sundhed, sygelighed og trivsel viser fremgang på en række områder, men deres mentale og fysiske helbred er fortsat markant dårligere end den generelle befolknings. Hver tredje har eksempelvis forsøgt at tage sit eget liv.

Socialt udsat mand tegner
Nyhed

Hvert tredje socialt udsatte menneske har forsøgt at tage sit eget liv på et tidspunkt, og næsten to ud af tre har haft selvmordstanker.

Det viser den nyeste undersøgelse i SUSY Udsat-serien, som sammenligner socialt udsatte menneskers sundhed, sygelighed og trivsel med den øvrige befolkning.

Andelen af socialt udsatte, der har forsøgt selvmord, er dog faldet fra 45 procent i 2007 til de nuværende 33 procent. Og undersøgelsen viser også forbedringer på andre områder.

- Det er rigtig godt, og det viser, at det faktisk er muligt at skabe positive forandringer for socialt udsatte menneskers sundhed og livsvilkår, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Men der er jo stadig tale om rystende tal, og derfor er der hårdt brug for, at vi arbejder videre for at bekæmpe ulighed i sundhed og for at hjælpe mennesker ud af social udsathed, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at færre socialt udsatte end tidligere lider af langvarige sygdomme. Alligevel er eksempelvis 21 procent diagnosticeret med kronisk bronkitis mod kun 5 procent i den øvrige befolkning.

Der er også sket forbedringer med socialt udsatte menneskers tandsundhed i forhold til tidligere, men der er stadig 45 procent med færre end 20 tænder tilbage. I den øvrige befolkning gælder det 5 procent.

Hvad angår socialt udsattes mentale sundhed, er der til gengæld ingen fremgang at spore. 47 procent føler sig ofte nervøse eller stressede, mens 17 procent har symptomer på depression og angst. Det gælder kun 3 procent i den øvrige befolkning.

Samtidig viste den seneste del af SUSY Udsat-undersøgelserne, at socialt udsatte lever længere end tidligere, men at de stadig dør 17 år før resten af befolkningen.

- Der er åbenlyst stadig meget at gøre. Vi skal indrette sundhedsvæsenet og andre dele af systemet, så socialt udsatte får bedre adgang til den hjælp, de har brug for og ret til, siger Kira West.

Rådet for Socialt Udsatte er derfor optaget af, at regeringens planer om at reformere sundhedsområdet, psykiatrien og beskæftigelsesområdet tænkes sammen.

- Vi har en gylden mulighed for at tænke reformsporene sammen og gøre op med årtiers silo-tænkning, så vi i stedet får indsatser på tværs af sektorer, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske, siger Kira West.

SUSY Udsat er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, på vegne af Rådet for Socialt Udsatte.

Undersøgelsen, der er lavet hvert femte år siden 2007, er baseret på flere end 1100 spørgeskemabesvarelser fra herberger, varmestuer og andre steder, hvor socialt udsatte mennesker opholder sig.

Rådgivning på Livslinien

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41851021
Portrætfoto af Laura Kofod på hvid baggrund

Laura Kofod

Politisk konsulent
På barselsorlov